Rok s kolečky, rok bez barev

Dalibor Chatrný – Práce z roku 2010, 10.03.2011 - 30.04.2011, Památník Leoše Janáčka, Brno

foto: Jan Cága, MZM (http://www.mzm.cz/mzm/program/chatrny/index.html)

V malých útulných prostorech tzv. Janáčkova domečku proběhla v březnu a dubnu tohoto roku výstava prací brněnského výtvarníka Dalibora Chatrného. Bylo zde vystaveno několik děl, které tento umělec vytvořil během roku 2010.

Již více než 60 let tvořící Dalibor Chatrný se věnuje velkému počtu technik. Jeho tvorba je velmi různorodá a postihuje jak práce na papíře, tak plátna, instalace či architektonické návrhy. Letos v březnu a dubnu mohou návštěvníci zhlédnout malou ukázku jeho tvorby na plátně a objektu z kovu.

Možná, že dvě nuly v letopočtu 2010, nebo kolo jako symbol nekonečnosti Dalibora Chatrného inspirovaly ke kruhovému tvaru, jelikož toto téma prochází téměř všemi vystavenými kusy. Podle tvorby by se také dalo hovořit o jeho pesimistickém či industriálním období. Všechna vystavená díla totiž neobsahují více než dominantní šedou barvu s černými či bílými aplikacemi. Doufejme, že kromě těchto vystavených abstraktních obrazů s neveselou kombinací barev, vzniklo loni v ateliéru Dalibora Chatrného i několik děl prezentujících i optimistického ducha. Za takový kus lze považovat například vystavený abstraktní objekt z kovových součástí, který navzdory absenci barev působí velmi hravě.

Tato skromná výstava návštěvníkům představuje zlomek současného českého umění. Snad v nich také vyvolává zamyšlení nad jeho směřováním a nabádá ke zvědavosti po dalších (možná i optimističtějších) směrech, kterými se dnešní tvorba v Čechách ubírá.